Παιδιά και αυτόνομη κατάδυση

Η αυτόνομη κατάδυση είναι συναρπαστική, αλλά πόσο ασφαλής είναι για τα παιδιά; Σύμφωνα με την PADI (Επαγγελματική Ένωση Εκπαιδευτών Καταδύσεων), τα παιδιά μπορούν να πιστοποιηθούν ως Junior Open Water Divers από την ηλικία των 12 ετών. Εφόσον το παιδί σας έχει καλή ψυχολογία, είναι ώριμο και έτοιμο να μάθει τα μυστικά του βυθού, τότε μπορεί να ασχοληθεί άφοβα με το scuba diving.

Τα παιδιά έχουν διαφορετική διανοητική και σωματική ανάπτυξη, κάτι που καθιστά δύσκολο τον ορισμό μιας ακριβής ηλικίας, όπου μπορούν να ξεκινήσουν τις βουτιές τους με ασφάλεια. Καταδυτικοί όμιλοι, παρέχουν μαθήματα σε παιδικά τμήματα, προσφέροντας καινούργιες εμπειρίες και εκπαίδευση με μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο. Λαμβάνονται υπόψη από τους εκπαιδευτές η ωριμότητα του παιδιού, η υπακοή του, οι ικανότητές του, καθώς και η άνεσή του στο κολύμπι, ενώ μέσα από την εκπαίδευση, το παιδί μαθαίνει να αγαπάει τη θάλασσα και να μην φοβάται το νερό.

Τα θετικά της αυτόνομης κατάδυσης για τα παιδιά

Όσο πιο νέοι ξεκινούν να ασχολούνται με την αυτόνομη κατάδυση, τόσο ποιο άνετοι θα είναι στο μέλλον. Οι μικροί δύτες θα αποκτήσουν σταδιακά μια εμπειρία που θα τους χαρίσει αμέτρητες όμορφες στιγμές και γνώσεις. Τα παιδιά έχουν γενικά μια περιέργεια για τη θάλασσα και τη ζωή που υπάρχει μέσα σε αυτή. Με την πιστοποίηση θα μπορούν να εξερευνήσουν και τις πιο κρυφές γωνιές της. Τους δίνεται η δυνατότητα να μελετήσουν τους νόμους της πλευστότητας και της βαρύτητας μέσα σε πραγματικές καταστάσεις, καθώς και τη μαθηματική επίλυση προβλημάτων. Τα παιδιά θα αρχίσουν να κατανοούν τις έννοιες του χώρου και του χρόνου και να διατηρούνται σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

Οι γονείς που λατρεύουν τις καταδύσεις, θα μπορούν να παίρνουν τα παιδιά μαζί τους σε καταδυτικές διακοπές, μοιράζοντας την αγάπη τους για τον υποβρύχιο κόσμο. Μια οικογενειακή περιπέτεια που στόχο έχει την ανακάλυψη και τη δημιουργία μοναδικών στιγμών. Επιπλέον, τα παιδιά αποκτούν μεγάλη οικολογική συνείδηση που τα ενθαρρύνει να φροντίζουν για το φυσικό περιβάλλον. Η διαχείριση των κινδύνων σε θέματα κατάδυσης, τα βοηθάει να αντιμετωπίζουν καταστάσεις με ψυχραιμία και προσοχή. Τα παιδιά αποκτούν δυναμισμό και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, ενώ μαθαίνουν πράγματα για την αξία της προσωπικής ευθύνης.

Χρήσιμες ερωτήσεις για να καταλάβετε εάν το παιδί σας είναι έτοιμο

  • Ρωτήστε το παιδί σας αν θέλει να κάνει αυτόνομη κατάδυση. Είναι σημαντικό να γνωρίζει τι είναι και ποιος είναι ο εξοπλισμός του.
  • Ελέγξτε αν το παιδί σας έχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή άσθμα; Αν δεν είστε σίγουροι, κάντε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και ζητήστε συμβουλή ειδικού για να μάθετε αν επιτρέπετε να βουτήξει.
  • Πόσο καλά γνωρίζει το παιδί σας κολύμπι; Είναι άνετο στο νερό ή αγχώνεται; Ένα τεστ κολύμβησης θα βοηθούσε.
  • Το παιδί σας είναι υπάκουο; Έχει επαρκή προσοχή ώστε να ακούει συμβουλές των εκπαιδευτών;
  • Μπορεί το παιδί σας να κατανοεί, να θυμάται και να εφαρμόζει πολλαπλούς κανόνες και σημαντικές αρχές ασφάλειας;
  • Είναι ντροπαλό; Είναι σημαντικό να ενημερώνει τους εκπαιδευτές του για οτιδήποτε το απασχολεί, δυσφορία ή μη κατανόηση σε κάτι.
  • Πως αντιδρά το παιδί σας σε κάποιο πρόβλημα; Ακολουθεί τους κανόνες και ζητά βοήθεια ή ενεργεί παρορμητικά;

Αν το παιδί σας θέλει να κάνει αυτόνομη κατάδυση

1# Θα δείξει ενδιαφέρον

Ένα παιδί που ενδιαφέρετε και θέλει να κάνει αυτόνομη κατάδυση, δε θα χρειαστεί πολύ πίεση για να βουτήξει. Συνήθως, θα ασχοληθεί από μόνο του, μαθαίνοντας και διαβάζοντας σχετικά θέματα για τον καταδυτικό εξοπλισμό, τις νέες δεξιότητες και μάλιστα, χωρίς να τα αναγκάσει κάποιος. Τα σημερινά παιδιά είναι πρόθυμα και μπορούν να μάθουν έννοιες ζωτικής σημασίας και την κατανόηση των κινδύνων της αυτόνομης κατάδυσης.

2# Ολοκλήρωση μαθημάτων

Αν το ενθουσιάζει η ιδέα της κατάδυσης, τότε πρέπει να βρείτε άπλετο χρόνο, για να το πάτε να παρακολουθήσει τα μαθήματα ενός PADI centre και να ζήσει την απόλυτη εμπειρία του Bubblemaker για παιδιά. Ετοιμαστείτε να κάνετε οικογενειακές καταδυτικές διακοπές και να συντροφεύσετε το παιδί στην πρώτη γνωριμία με το βυθό. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει τα παιδιά να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα με ηρεμία και δώστε τους αρκετό χρόνο, ώστε να επεξεργαστούν τη θεωρία μέσα στο μυαλό τους. Μια αίθουσα διδασκαλίας με πισίνα, θα ήταν το ιδανικό.

3# Πειθαρχία και εμπιστοσύνη

Ενημερώστε το παιδί σας ότι θα πρέπει να εμπιστεύεται και να απευθύνετε αμέσως προς τους εκπαιδευτές, σε περίπτωση που νιώσει οποιαδήποτε αδιαθεσία ή έχει κάποια απορία σχετικά με την κατάδυση. Επίσης, να ακούει με προσοχή τις συμβουλές τους, γιατί η ασφάλεια και η πειθαρχία εδώ πάνε μαζί.

 

Χάρτης σημείων κατάδυσης

Στο καταδυτικό μας κέντρο Scubandros διαθέτουμε όλων των ειδών τα τμήματα, για παιδιά, εφήβους και ενήληκες. Παρέχουμε εκδρομές και μαθήματα για Scuba Diving και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεστε για αγορά ή ενοικίαση. Το καταδυτικό μας βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Περράκης στην καταπληκτική παραλία Κυπρί στην Άνδρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να οργανώσουμε μια μοναδική εκδρομή εξερεύνησης σε συνδυασμό με τις διακοπές σας. Αν μείνετε στο ξενοδοχείο Περράκης θα έχετε έκπτωση 10% σε όλες τις παροχές του ScubAndros και στα προγράμματα εκπαίδευσης μας αυτόνομης κατάδυσης (PADI). Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε όλο τον εξοπλισμό snorkeling με μόνο 10€ / ημέρα.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ