Κατάδυση στην Ελλάδα

Κατάδυση στην ΕλλάδαΗ κατάδυση στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία και παράδοση. Οι Έλληνες διατηρούν εδώ και χιλιάδες χρόνια μια εξαιρετικά στενή σχέση με τη θάλασσα. Η σχέση αυτή συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Η κατάδυση στη Ελλάδα είναι μια συγκλονιστική εμπειρία. Τα καταγάλανα νερά των θαλασσών της λουσμένης από τον ήλιο χώρας, η ξεχωριστή μορφολογία των βυθών και ο ανεξάντλητος υποθαλάσσιος πλούτος την καθιστούν μοναδική. Προσφέρει μια εμπειρία που θα τη θυμάστε μία ζωή.

Στα απίστευτα ελληνικά νερά θα ανακαλύψετε καταπληκτικά σπήλαια με σταλακτίτες, αρχαία, βυζαντινά και σύγχρονα ναυάγια. Η εμπειρία του φωτός που διαθλάται στα κρυστάλλινα νερά και ένας κόσμος με πολύχρωμους υφάλους, κοράλλια και απολιθωμένα φυτά. Ένας καταπληκτικός κόσμος θαλάσσιας ζωής σε περιμένει.

Η κατάδυση ξεκινά από την Ελλάδα

Η λέξη κατάδυση προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «δύω». Το ρήμα εμφανίζεται στα έπη του Ομήρου και η ορολογία δύτης μεταγενέστερα. Το μεγαλύτερο ποσοστό δυτών ήταν οι ψαράδες οι οποίοι μάζευαν οστρακοειδή, σπόγγους, κοράλια. Παράλληλα με τους δύτες – ψαράδες, υπήρχαν και οι δύτες – εργάτες. Η κατάδυση αυτών εξυπηρετούσε τις ανάγκες της ναυτιλίας, διενεργώντας ελέγχους για την κατάσταση του βυθού, της γάστρας των πλοίων και την αγκυροβολία.

Η κατάδυση ξεκινά από την ΕλλάδαΗ κατάδυση δεν μπορούσε να μην παίξει από παλιά ένα σημαντικό ρόλο σε πολέμους και εχθροπραξίες. Μικρές ομάδες δυτών διενεργούσαν υποβρύχιες επιχειρήσεις με σκοπό τη δολιοφθορά των εχθρικών πλοίων. Η πρώτη ιστορικά καταγεγραμμένη πληροφορία για καταδύσεις με σκοπό τη δολιοφθορά απαντάται τον 5ο αιώνα π.Χ. Πρόκειται για τον “διάσημο” δύτη Σκύλλι ή Σκυλλία, από την Μακεδονία που υπηρετούσε στον στόλο του Ξέρξη. Ο Σκυλλίας κολύμπησε μια απόσταση 80 σταδίων (περιπου 15 μίλια), με ανάδυση και κατάδυση. Φτάνοντας στο Αρτεμίσιο ενημερώνει τους Έλληνες τις προθέσεις του Ξέρξη. Μεταγενέστερα η κατάδυση για πολεμικους σκοπούς εμφανίζεται όλο και συχνότερα. Κατά την διάρκεια της ιστορίας αποτελεί καθιερωμένο μέσο θαλάσσιων ή μη δολιοφθορών και μεταφοράς πληροφοριών.

Κατάδυση και εξοπλισμός

Στην αρχαία Ελλάδα ξεκίνησε να εξελίσεται για πρώτη φορά ο εξοπλισμός κατάδυσης. Ανάλογα με τον στόχο της, ο δύτης εξοπλίζεται με εργαλεία που διευκολύνουν το σκοπό του. Από εκείνη την εποχή πρωταρχικός στόχος ήταν η δημιουργία εργαλείων που θα τους έδινε περισσότερο χρόνο παραμονής στο βυθό. Ο χρόνος παραμονής κάτω από το νερό ήταν συνάρτηση του κρατήματος της αναπνοής. Η πρώτη καταγραφή αναπνευστικής συσκευής αναφέρεται από τον Αριστοτέλη, χωρίς όμως επαρκείς πληροφορίες.

Ταξίδι στο βυθό της Ιστορίας

Ταξίδι στο βυθό της ΙστορίαςΚάθε κατάδυση μπορεί να καταλήξει σε μια απρόσμενη αρχαιολογική περιπέτεια κάθε φορά που βουτάτε. Τα ναυάγια κυριαρχούν στον βυθό της, όπως και στις χώρες με μακρά ναυτική παράδοση. Όπου κι αν βουτήξετε, μπορεί να φύγετε με μια γεύση από την Ελληνική ιστορία ή μυθολογία  που σκιαγραφεί αυτή τη μοναδική γωνιά του κόσμου. Αν είστε από τους τυχερούς και συναντήσετε αρχαία ευρηματα θα πρέπει να τα αναφέρετε. Μπορείτε να τα χαζέψετε αλλά όχι να τα αγγίξετε ή να τα ανασύρετε. Ο νόμος στην Ελλάδα είναι πολύ αυστηρός σε περιπτώσεις με αρχαιολογικά ευρήματα.

Χαρακτηριστικά για την κατάδυση στην Ελλάδα

Η κατάδυση στην Ελλάδα, είναι ένα ταξίδι στους ξεχωριστούς υποβρύχιους κόσμους της. Τα νερά προσφέρουν εκπληκτική ορατότητα, από 6 έως 50 μέτρα ανάλογα την εποχή και το σημείο κατάδυσης. Κατά κύριο λόγο τα νερά της Ελλάδας είναι θερμά για μεγάλο διάστημα του έτους. Η θερμοκρασία κυμαίνεται  από 16 έως 23 ° C (60 – 74 ° F). Απαιτείται προσοχή για την προμήθεια του κατάλληλου θερμικού εξοπλισμού ανάλογα με την εποχή και την τοποθεσία κατάδυσης. Το μεσογειακό κλίμα της Ελλάδας είναι ζεστό και ξηρό από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, μέση θερμοκρασία 27° C (80°) F ενώ τον χειμώνα μειώνονται κατά μέσο όρο σε 6° C (43° F).

Ένας μοναδικός προορισμός για κατάδυση στην Ελλάδα

Ένας μοναδικός προορισμός για κατάδυση στην Ελλάδα

Το νησί της Άνδρου είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος. Έχει ακτογραμμή 176 χλμ. και η επιφάνεια της είναι κατά το πλείστον γεμάτη βουνά και περιέχει πολλές καρποφόρες και καλά ποτισμένες κοιλάδες. Τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά της Άνδρου γεμίζουν με και ενδιαφέρουσα υδρόβια ζωή, καθιστώντας το ιδανικό μέρος για διακοπές και κατάδυση.

Barracuda BayΤο νησί έχει κάτι για όλους, από αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία. Καταπράσινα μονοπάτια και χρυσαφένιες αμμουδιές για αξέχαστες διακοπές στην Άνδρο. Η εξαιρετική τουριστική υποδομή και τα εξαιρετικά σύγχρονα μουσεία κάνουν την Άνδρο ελκυστική για τους επισκέπτες από κάθε γωνιά του κόσμου. Η στενή εγγύτητα της Άνδρου με την Αθήνα, την καθιέρωσε ως ένα από τα καλύτερα μέρη διακοπών για κατάδυση. Η σύνδεση του νησιού με άλλα νησιά των Κυκλάδων, την καθιστά ιδανική στάση για περιπέτεια. Η Άνδρος έχει ήπιο καιρό όλο το χρόνο, με αρκετές βροχοπτώσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Γεγονός που αποτελεί την αιτία για την όμορφη βλάστηση του νησιού.

Scuba Andros Greece

Diving Vacations GreeceΚατάδυση στην Ελλάδα στον μαγευτικό υποθαλάσσιο κόσμο της Άνδρου. Θα βρείτε τους θησαυρούς του Αιγαίου που βρίσκονται στα καταγάλανα νερά του. Το νησί της Άνδρου είναι περιτριγυρισμένο από πολλά ναυάγια και έχει αφθονία θαλάσσιας ζωής. Η ορατότητα της θάλασσας είναι ιδανική για τον μέσο δύτη. Οι αδειούχοι δύτες μας θα σας οδηγήσουμε σε μια περιπέτεια κάτω από τη θάλασσα που θα σας κόψει την ανάσα.

Επιπλέον, η κατάδυση στην Άνδρο θα φέρει την εμπειρία σας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Ελπίζουμε ότι όσοι καταδύονται μαζί μας θα εκτιμήσουν την εύθραυστη ομορφιά και το μεγαλείο του μοναδικού βυθού. Πιστεύουμε ότι θα μεταδώσουν αυτή τη γνώση και ευαισθητοποίηση σε άλλους όταν θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους.

Ανυπομονούμε να σας βοηθήσουμε να σχεδιάσετε τις τέλειες διακοπές κατάδυσης στην Άνδρο. Επικοινωνήστε μαζί μας σήμερα για να κάνετε κράτηση για την εμπειρία της κατάδυσης.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ