Ο μαγικός κόσμος του βυθού μέσα από φωτογραφίες

Μάθετε πως να τραβήξετε μοναδικές φωτογραφίες στο βυθό, με συμβουλές για αρχάριους και εξελιγμένους φωτογράφους. Όλοι μας λίγο πολύ μπορούμε να γίνουμε εξαιρετικοί φωτογράφοι, χάρης στην εξελιγμένη τεχνολογία των φωτογραφικών μηχανών, τα φλας και τα ειδικά φίλτρα τους. Ωστόσο, η υποβρύχια φωτογράφηση, είναι μια εμπειρία που περιλαμβάνει ένα νέο, διαφορετικό επίπεδο δεξιοτήτων.

Για να επιτευχθεί μια τέλεια λήψη κάτω από το βυθό, χρειάζεται η σωστή πλευστότητα και η εξοικείωση σας με το νερό. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται, αλλά θα σας αποζημιώσει η δημιουργία και η απόκτηση μιας δικής σας συλλογής από όμορφες υποθαλάσσιες φωτογραφίες. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε τα μυστικά της υποβρύχιας φωτογράφισης μέσα από χρήσιμες συμβουλές και τεχνικές.

Επιλογή ιδανικής φωτογραφικής μηχανής

Για να τραβήξετε το μαγικό κόσμο του βυθού, πρώτα από όλα θα χρειαστείτε μια αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή ή μια αδιάβροχη θήκη που είναι συμβατή με την φωτογραφική μηχανή σας. Επιλέξτε φωτογραφικές μηχανές με DSLR, μεγάλη αντοχή σε βάθος και εξαιρετική απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, σαν αυτές που επικρατούν στα υποβρύχια περιβάλλοντα. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον φλας για να αποθανατίσετε έναν πιο σκοτεινό βυθό.

Αυτός ο τύπος φωτογραφικών μηχανών θα σας προσφέρει φοβερή ευελιξία, δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα θα αναπτύξει το ταλέντο σας. Οι μηχανές DSLR (digital single-lens reflex) έχουν εισέλθει δυναμικά στην καθημερινή μας ζωή και το κόστος της αγοράς τους είναι πιο προσιτό συγκριτικά με παλιότερα. Εναλλακτικά, υπάρχουν αμφίβιες κάμερες διαθέσιμες, που μπορούν να παράγουν εξίσου ωραία αποτελέσματα, καθώς επίσης και ανθεκτικές θήκες που σας παρέχουν εξαιρετική προστασία από το νερό.

Συμβουλές για υποβρύχια φωτογράφιση:

  • Συνιστάται να φοράτε ολόκληρο τον εξοπλισμό για την αυτόνομη κατάδυση, καθώς η χρήση της κάμερας μπορεί να αποσπάσει εύκολα την προσοχή σας. Φορώντας την στολή, το ταξίδι σας γίνετε πιο ασφαλές, ξέγνοιαστο και θα έχει περισσότερη διάρκεια στο βυθό, για ακόμα πιο σπάνιες λήψεις. Βέβαια, αν θέλετε να τραβήξετε φωτογραφίες σε ρηχά νερά, μπορείτε να φορέσετε μια απλή μάσκα με αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα.
  • Για να τραβήξετε καλές φωτογραφίες, θα πρέπει αρχικά να είστε καλοί κολυμβητές και εξοικειωμένοι με την κατάδυση. Έτσι θα μπορείτε να ελέγξετε την πλεύση σας, ενώ θα βγάζετε φωτογραφίες. Σε περίπτωση που είστε αρχάριος στην κατάδυση, ορισμένα μαθήματα μπορούν να σας βοηθήσουν αρκετά.
  • Διαλέξτε περιοχές που φημίζονται για καταδύσεις. Συνήθως αυτές οι περιοχές έχουν πολλά να προσφέρουν, όπως υπερβολική υποθαλάσσια ζωή, ναυάγια και αξιοθέατα του βυθού, κοραλλιογενείς ύφαλους και γενικά πανέμορφα μαγικά τοπία, που θα σας χαρίσουν ενδιαφέρουσες, καταπληκτικές στιγμές και εικόνες για τη συλλογή σας.
  • Η λήψη συναρπαστικών εικόνων θαλάσσιας ζωής είναι μια αξέχαστη εμπειρία. Για να τη ζήσετε θα πρέπει να εξοπλιστείτε με αρκετή υπομονή και γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς οι καλύτερες εικόνες της άγριας ζωής σπάνια συμβαίνουν ή σύντομα αμέσως μετά την άφιξή σας σε μια τοποθεσία.
  • Η παρακολούθηση και η εκμάθηση της συμπεριφοράς των θαλάσσιων πλασμάτων και η αναμονή για καλό φως είναι το κλειδί για να έχετε υπέροχα αποτελέσματα. Κολυμπήστε πολύ κοντά και στο ίδιο ύψος με το ψάρι ή το πλάσμα που θέλετε να τραβήξετε. Περιμένετε την στιγμή που θα στραφεί προς το μέρος σας και θα έχει αποκτήσει οπτική επαφή μαζί σας. Τότε, με ήρεμες κινήσεις βγάλτε το μια φωτογραφία και θα έχετε ένα μοναδικό πορτραίτο, έτοιμο για κάδρο.

Πως θα πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα

  • Όταν τραβάτε φωτογραφίες στο βυθό, κυρίως σε κοντινή απόσταση (το πολύ 1μ.), ρυθμίστε την ισορροπία λευκού και βεβαιωθείτε ότι έχετε το φλας πάντα αναμμένο και όχι απλώς στο αυτόματο. Αν θέλετε μακρινές αποστάσεις ή φωτογραφίες χωρίς φλας, ρυθμίστε χειροκίνητα την ισορροπία λευκού σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό θα βοηθήσει τις φωτογραφίες σας να αναδείξουν τα έντονα χρώματα τους και να μην φαίνονται σκούρο μπλε. Θα κρατήσετε όλα τα αυθεντικά χρώματα της θάλασσας και των πλασμάτων της, εκτός αν τραβάτε φωτογραφίες σε πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά που αντανακλούν το φως του ήλιου, όπου το φλας δεν είναι απαραίτητο.
  • Μάθετε να ελέγχετε την ισορροπία ανάμεσα στην ποσότητα φωτός του φλας σε σχέση με το γύρω περιβάλλον σας. Όταν τραβάτε φωτογραφίες με φυσικό φως, είναι καλύτερα ο ήλιος να είναι από πίσω σας, ώστε να αντανακλά πάνω στο αντικείμενό που σας ενδιαφέρει. Επίσης, μπορείτε να αυξήσετε την αντίθεση και τον κορεσμό, χωρίς όμως να το παρακάνετε για να έχετε πιο φυσικό αποτέλεσμα και χωρίς θόρυβο.
  • Από την άλλη υπάρχουν φίλτρα που πραγματικά κάνουν θαύματα. Ένα κόκκινο φίλτρο θα απομονώσει ελάχιστα το μπλε και το πράσινο χρώμα, τονίζοντας έτσι τη φυσικότητα του εδάφους, πάνω στα βράχια, στα φύκια κτλ. Γνωστό είναι και το magic filter, που διαθέτουν ορισμένες μηχανές και είναι ιδανικό για να τραβήξετε επαγγελματικές φωτογραφίες.
  • Να θυμάστε ότι όσο πιο κοντά βρίσκεστε στο αντικείμενό σας, τόσο καλύτερα θα είναι το χρώμα, η αντίθεση και η ευκρίνεια της φωτογραφίας, για αυτό προσπαθήστε να τραβάτε από κοντινή απόσταση, χωρίς να απομακρίνετε τα γύρω πλάσματα. Οι κοντινές λήψεις βοηθάνε επίσης και όταν η ορατότητα του νερού είναι χαμηλή.

Σημεία κατάδυσηςΣτο καταδυτικό μας κέντρο Scubandros μπορούμε να σας βοηθήσουμε να τραβήξετε υπέροχες αναμνηστικές φωτογραφίες και πληροφορίες για όλες τις καταδυτικές περιοχές. Παρέχουμε εκδρομές και μαθήματα για Scuba Diving και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεστε για αγορά ή ενοικίαση. Το καταδυτικό μας βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Περράκης στην καταπληκτική παραλία Κυπρί στην Άνδρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να οργανώσουμε μια μοναδική εκδρομή εξερεύνησης σε συνδυασμό με τις διακοπές σας. Αν μείνετε στο ξενοδοχείο Περράκης θα έχετε έκπτωση 10% σε όλες τις παροχές του ScubAndros και στα προγράμματα εκπαίδευσης μας αυτόνομης κατάδυσης (PADI). Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε όλο τον εξοπλισμό snorkeling με μόνο 10€ / ημέρα.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ