8 Tips για την αποφυγή ναυτίας στη θάλασσα

Το να νιώθετε άνετα κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ακόμα και κάτι φαινομενικά ασήμαντο, θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά, το υποβρύχιο ταξίδι σας. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές, για το πως θα μπορούσατε να αποφύγετε τη ναυτία από τον κυματισμό της θάλασσα.

Το πρώτο μέλημά μας, είναι να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί τη ναυτία, που συχνά ονομάζεται “ασθένεια της θάλασσας”. Όταν αναγκάζονται, κάποιοι αισθητήρες του σώματός μας να υπολειτουργήσουν, τότε, αρχίζουμε να αισθανόμαστε λίγο ζαλισμένοι. Η μορφή αυτής της ναυτίας, είναι ακίνδυνη και διαρκεί όσο διαρκεί η κίνηση, μπορεί και λίγο παραπάνω.

Οι κύριοι αισθητήρες στο σώμα μας είναι: Οι αισθητήρες στο εσωτερικό των αυτιών, στα μάτια μας και στους βαθύτερους ιστούς της επιφάνειας του δέρματος. Οι αισθητήρες του αυτιού, δεν μπορούν να ανιχνεύσουν αλλαγές στην κίνηση, αλλά μόνο στην επιτάχυνση, ενώ τα μάτια μπορούν να αντιληφθούν την κίνηση, π.χ. μιας βάρκας, όταν αρχίζει να κουνάει από τα κύματα της θάλασσας. Τα δεδομένα της οπτικής αντίληψης, πρέπει να συγχρονίζονται με αυτά της ακουστικής, αλλά και με άλλους αισθητήρες. Αν τα δεδομένα, που παραδίδονται στον εγκέφαλο, έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους τότε αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία. Οι επιστήμονες πάντως, δεν είναι και απόλυτα σίγουροι για το τι προκαλεί τη ναυτία της κίνησης.

8 Tips για το πως να την αποφύγετε:

  • Να φάτε καλά 2 ώρες πριν ταξιδέψετε. Ένα άδειο στομάχι ερεθίζετε πιο εύκολα στις μετακινήσεις, για αυτό το φαγητό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βάλτε στη διατροφή σας πρωινό με υδατάνθρακες και αποφύγετε τα όξινα και τα λιπαρά τρόφιμα, καθώς μπορεί να συμβάλουν στην ναυτία. Τέλος, αποφύγετε το αλκοόλ και τα τσιγάρα.
  • Εάν γνωρίζετε ότι είστε επιρρεπείς στην ναυτία, ένα ειδικευμένο φάρμακο για αυτή μπορεί να βοηθήσει. Αυτά τα φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στα περισσότερα άτομα και έτσι μπορούν να αποτελέσουν ένα προληπτικό μέτρο, στα σύντομα ταξίδια ή για ήπιες περιπτώσεις ναυτίας.
  • Πολλοί δύτες παραδέχονται ότι η πρόσληψη τζίντζερ, είναι ένας απλός και νόστιμος τρόπος για να αποφύγετε τη ζαλάδα. Αν αυτό λειτουργεί για εσάς, τότε είναι μια εύκολη λύση. Δεν είναι ακόμα σαφές στους ερευνητές, πώς ακριβώς και γιατί λειτουργεί, μελέτες όμως δείχνουν ότι η ρίζα τζίντζερ περιέχει μια σειρά χημικών ουσιών που φαίνεται να βοηθούν στη χαλάρωση της πεπτικής δραστηριότητας. Ως αποτέλεσμα, το τζίντζερ βοηθά συχνά στη μείωση των συμπτωμάτων ναυτίας.
  • Αν νιώσετε ότι ζαλίζεστε, απλά κοιτάξτε μακριά στον ορίζοντα. Τα μάτια σας θα καταχωρήσουν τον ίδιο τύπο αλλαγών με την επιτάχυνση που αναφέρουν των αυτιών σας. Αποφύγετε την οπτική εστίαση σε πράγματα που βρίσκονται κοντά, και πιο συγκεκριμένα, αποφύγετε το διάβασμα. Επίσης, να κοιτάτε την κατεύθυνση που ταξιδεύει το σκάφος.
  • Οι οσμές μπορούν να μπερδέψουν τα σήματα του εγκεφάλου, αυξάνοντας την πιθανότητα να νιώσετε αδιαθεσία. Αποφύγετε τη μυρωδιά του καπνού των καυσίμων, των τσιγάρων και τα αρώματα.
  • Εάν περιπλανιέστε σε διαφορετικές τοποθεσίες πάνω στο σκάφος, το σώμα σας θα αντιληφθεί τις διαφορές στην ταχύτητα από το ένα μέρος στο άλλο, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να ζαλιστείτε. Μείνετε πάνω όσο το δυνατόν στο κέντρο του σκάφους και μετριάστε τις μετακινήσεις.
  • Όταν βρίσκεστε πάνω στο κατάστρωμα, προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο. Η θερμότητα θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερο άσχημα, αν εμφανίσετε συμπτώματα ναυτίας. Φορέστε ένα καπελάκι για να προστατευτείτε και καθίσετε σε μια σκιερή θέση, πριν και μετά την κατάδυση.
  • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε τα πρώτα σημάδια της ναυτίας, μπείτε μέσα στο νερό, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια. Κάτι τέτοιο θα σας χαλαρώσει και θα σταματήσει αυτού του είδους τα συμπτώματα, επειδή το σώμα σας θα σταματήσει να λαμβάνει τις συγκρουόμενες αναγνώσεις επιτάχυνσης.

Η ναυτία είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί ή και να ελαχιστοποιηθεί, με επαρκή ύπνο, σωστή διατροφή και λαμβάνοντας συνειδητά μέτρα αποφυγής κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας με το σκάφος.

Σημεία κατάδυσηςΣτο καταδυτικό μας κέντρο Scubandros γνωρίζουμε πως να σας προστατέψουμε και να σας κατευθύνουμε, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα συμπτώματα της ναυτίας. Παρέχουμε εκδρομές και μαθήματα για Scuba Diving και όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεστε για αγορά ή ενοικίαση. Το καταδυτικό μας βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Περράκης στην καταπληκτική παραλία Κυπρί στην Άνδρο.

Επικοινωνήστε μαζί μας για να οργανώσουμε μια μοναδική εκδρομή εξερεύνησης σε συνδυασμό με τις διακοπές σας. Αν μείνετε στο ξενοδοχείο Περράκης θα έχετε έκπτωση 10% σε όλες τις παροχές του ScubAndros και στα προγράμματα εκπαίδευσης μας αυτόνομης κατάδυσης (PADI). Μπορείτε επίσης να ενοικιάσετε όλο τον εξοπλισμό snorkeling με μόνο 10€ / ημέρα.

ΚΑΝΤΕ ΚΡΑΤΗΣΗ